Wanneer mag je de kerstboom eigenlijk zetten?

Na welke datum mag je de kerstboom eigenlijk zetten? Sommige mensen houden 6 december aan – de dag nadat Sinterklaas ons land heeft verlaten. Anderen zetten hun boom het liefst al half november. Ook in de officiële etiquette is geen eenduidigheid te vinden. Echte Kerstboom zette de verschillende regels op een rijtje.

Advent

In de meeste bronnen wordt de eerste zondag van advent – de zondag vier weken voor kerstmis – als eerste dag genoemd dat men de kerstboom op mag zetten. De adventsweken zijn de weken in aanloop naar kerst waarin de komst van Jezus Christus op aarde wordt herdacht en gevierd. Dit betekent dus dat de boom vanaf eind november opgetuigd mag worden. Dat moet de fanatieke kerstliefhebber als muziek in de oren klinken.

Sinterklaas

In de praktijk houden veel mensen 6 december als datum aan – de dag na Sinterklaas. Als de Goedheiligman weer terug is naar Spanje wordt de kerstversiering van zolder gehaald en wordt de kerstboom opgetuigd. Uit onderzoek van Metro blijkt echter dat deze norm aan het kantelen is. Steeds meer mensen hebben voor die tijd al een kerstboom staan. De mensen willen namelijk zo lang mogelijk van de kerstsfeer genieten. In het artikel wordt verder vermeld dat de verkoop van echte kerstbomen weer in de lift zit. In 2017 wordt een stijging van 7 % verwacht volgens de Vereniging Nederlandse Kerstboomkwekers. Die stijging zorgde er in andere jaren voor dat kerstboomverkooppunten snel uitverkocht raakten. Daarom nemen de mensen het zekere voor het onzekere en zijn ze er zo vroeg mogelijk bij om een mooie boom te scoren.

Kerstavond

Een derde optie is om de kerstboom pas op kerstavond te zetten – op 24 december. In het begin van de negentiende eeuw – toen het gebruikelijk werd om rond kerst een ‘heidense’ boom in huis te plaatsen – was het heel gewoon om de boom pas op kerstavond op te tuigen. Volgens de katholieke traditie is dat nog steeds de manier om de boom op te zetten.

In onze webshop werd de eerste kerstboom al op 11 november verkocht. ‘Zo’n boom brengt altijd zoveel gezelligheid in huis – waarom zou je wachten tot na Sinterklaas om hem op te zetten?’,  schreef de koper in de mail. En daarin heeft hij natuurlijk helemaal gelijk. Trek u dus gerust niets aan van de regels en zet de boom neer wanneer u wilt. De officiële regels geven namelijk ook geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer de boom het best gezet kan worden.

Voor het aftuigen van de boom is dan wel weer een officiële datum vastgesteld: dat moet gebeuren ná 6 januari – want dan is het Driekoningen. Volgens het christelijk geloof brengt het namelijk ongeluk als je de boom voor die datum afbreekt.

Benieuwd hoe je je kerstboom het beste verzorgt? Lees dan onze drie gouden tips even door.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *